Proiectul „Bradul Emoțiilor”, este un material educațional.
Bradul Emoțiilor reprezintă o metaforă a emoțiilor noastre, cele de joasă vibrație fiind la rădăcinile bradului, si cele de înaltă vibrație sus, pe ramurile bradului.
Metafora este că, nu putem ajunge la cele bune, de sus din brad, dacă nu trecem (daca nu ni le recunoaștem / numim) și pe cele așa zis negative.
Cu alte cuvinte, cănd relația mea cu mine, e mai clara, și pot spune ”Mă simt trist” de exemplu, emoțiile fiind în corp, se va produce ceva magic in corpul meu, și acea emotie captivă, se va risipi, făcând loc altei emoții. Deseori de înaltă vibrație!
În caz contrar, când emoția e captivă în corp, intervine ceea ce numim, blocaj emotional.
Bradul Emoțiilor este o pictură transformată în tablou Canvas de mărimea 60/90 cm, și o carte cu 24 de povești emoționale, căci sunt 24 de emoții importante.
Bradul Emoțiilor, este un tablou, care se poate comercializa și care are drepturi de autor de la ORDA. Este creația a 4 persoane: Silviana Vișan Carter, coach-ului Emilian Ciprian Ene, a pictoriței Raluca Axinte și a graficianului George Palici. Este realizat după cercetările în domeniul Inteligenței emoționale, ale americanului Daniel Goleman și romanului Grațian Sonu.
Orice utilizare a Operei în afară celei autorizate prin această licenţă sau prin legislaţia în vigoare este interzisă.
Emoțiile nu sunt pozitive sau negative, astfel programul acesta are darul de a ajuta la RE-Cunoașterea emoțiilor ca fiind unica sursă de reglare a sistemului nostru emoțional. Emoțiile sunt de înalta vibrație (bucuria, entuziasmul, iubirea, curajul….) sau de joasă vibrație (rușinea, vinovăția, tristețea, furia…) Ne-recunoastrea mai ales a celor de joasă vibrație, aduce de la sine ne-recunoașterea și deci ne-trăirea și celor de înaltă vibrație!!!
Cu alte cuvinte dacă nu ne re-cunoaștem furia de exemplu, este foarte greu oricărui sistem emoțional să re-cunoască și să trăiască bucuria care este cea mai curată emoție și cea mai ușor până la urmă de trăit, însă câteodată atât de greu.
Tabloul este un copac stil brad, pictură naivă și metaforică, cu culori ce dau viață, la baza pe rădăcinile copacului sunt emotiile de joasă vibrație și sus pe crengi cele de înaltă vibrație dar și câteva cadouri. Cadourile din brad simbolizează cadourile pe care le primim odată cu trăirea fiecărei emoții de joasă vibrație.
Exemplu: Când simțim tristețe, cadoul primit odată cu această emoție este ”atenția” care ne este dată atunci când cineva observă tristețea nostra: ”Ești trist?” suntem deseori întrebați și odată cu asta, primim automat atenție!
Sus, primele crengi ale bradului sunt reprezentate metaforic, două mânuțe de copil întinse, care semnifică faptul că fiecare din noi este acest brad.
Sus în vârful bradului este o oglindă mică, OGLINDA APRECIERILOR, care reprezintă o ocazie de a invăța să-ți dai o apreciere pe zi, cănd te uiți în ea.
Cartea Bradului cuprinde 24 de povești cu cele 24 de emoții. fiecare poveste poate fi citită de către părinte copiilor între 2 și 6 ani, care nu pot citi singuri sau să fie citite de către copiii între 7 – 14 ani singuri sau împreună cu părinții. Poveștile sunt scrise în stil de fabule fără rime, deoarece dacă Leul se simte neputincios și trist și cere ajutorul unei Oițe de exemplu care e mai bucuroasă, copilul dar și părintele preia mesajul poveștii mult mai ușor decât dacă ar fi niște povești cu personaje reale.
Cartea Bradului este încă în lucru.
Beneficiile acestui Brad al Emoțiilor sunt foarte puternice pentru relația copil părinte dar și pentru fiecare persoană în parte.
În primul rând VOM ANCORA UN LIMBAJ BAZAT PE EMOȚII de genul : ”Eu simt” și nu ”Eu cred/ Eu înțeleg”
Când copilul / părintele va folosi ”Eu simt” acest fenomen îi aduce dezvoltarea intuiției, instinctului și inteligenței emoționale într-un cuvânt. Pe când într-un limbaj bazat doar pe ”Eu cred/Eu înțeleg” nu se pot produce transformări decât la nivel mental nu și emoțional, adică al întregii noastre ființe.
La nivel de relație copil părinte se obține o detensionare în comportamentul copilului care va fi mult mai entuziasmat și va plânge mult mai puțin când este lăsat la grădiniță. Își va găși mai ușor interesul pentru joaca cu copiii deoarece părintele acasă a avut ocazia să-i povestească și să-l ajute: să simtă cât mai multe emoții, și atunci când la grădiniță va plânge va ști să spună: ”Mă simt trist”
Efectul magic al Re-cunoașterii unei emoții este extraordinar de important, deoarece odată cu re-cunoașterea s-a observat în baza cercetării științifice din domeniul inteligenței emoționale că emoția de joasă vibrație scade cu cel puțin jumătate la sută din intesitate, făcând practic loc altei emoții.
Emoțiile țin până la câteva zeci de secunde în corp, iar sentimentele pot ține și ani de zile. De exemplu putem simți furie (emoție) pentru cineva pe care îl iubim de ani de zile (sentiment). Atunci când emoția se blochează în corp și se produc așa numitele blocaje emoționale, se pot instala și bolile. În momentul în care re-cunoaștem emoția, detensionăm întreg corpul de ea și acesta se eliberează. Când nu o re-cunoaștem și o acoperim cu tot felul de comportamente, uneori o mascăm chiar cu zâmbete, emoția captivă se poate transformă în bombă cu ceas în corpul nostru și poate dura ani de zile.
Bradul Emoțiilor amintește celor care îl privesc că e firesc să îți re-cunoști emoția de rușine, vinovăție, pentru că doar așa se face loc în sistemul nostru emoțional pentru emoția de bucurie atât de așteptată.
Materiale de la Ted care ne-au inspirat:
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.